Spraak

Ons spreken bestaat uit klinkers en medeklinkers. Wanneer klanken niet goed worden uitgesproken kan de boodschap die verteld wordt niet goed begrepen worden door de luisteraar.

Vertraagde spraakontwikkeling

Bij jonge kinderen kan de spraakontwikkeling vertraagd verlopen. Hierdoor kan het zijn dat bepaalde letters nog niet verworven zijn.

Slissen

Bij slissen worden verschillende letters op een andere plek uitgesproken waardoor er een ander geluid ontstaat. Meestal is de tong zichtbaar tijdens het spreken. De logopedist helpt om de juiste klankpositie van de letters aan te leren. Slissen gaat vaak gepaard met afwijkend mondgedrag (open mond, lage tongpositie in rust, slikken met de tong tegen de tanden), daarom wordt er bij de behandeling van slissen ook aandacht besteedt aan deze punten.

Dysartrie

Na een beroerte kan het zijn dat de aansturing van de spieren voor het spreken niet meer helemaal goed verloopt. Hierdoor kan het zijn dat de spraak anders klinkt, dat letters niet pittig uitgesproken kunnen worden of wat haperen. In de behandeling wordt geoefend om de verstaanbaarheid weer zo optimaal mogelijk te maken.

Stotteren

Stotteren is een verminderde aanleg van de timing die nodig is voor het proces van het spreken. Wanneer we iets willen zeggen vormen we eerst een boodschap in ons hoofd, deze wordt omgezet in woorden, daarna in klanken en daarna worden onze spieren aangestuurd. Een complex proces. Stotteren ontstaat bij kinderen vaak tussen 2-5 jaar. In Zwolle is het stottercentrum gevestigd, hier werkt een stottertherapeut met veel ervaring op dit gebied.

Broddelen

Broddelen is net als stotteren een stoornis in de vloeiendheid. De broddelaar heeft zelf vaak niet door dat hij erg snel spreekt en voor anderen niet goed verstaanbaar is. De logopedist helpt de broddelaar om bewuster te zijn van zijn eigen spreken en om het spreektempo te vertragen en de uitspraak van de woorden te verbeteren.